fbpx

Zanimljivosti i pripovjetke

Snaga prirode u netaknutom izdanju

ZANIMLJIVOSTI, IZREKE I PRIPOVJETKE

Zanimljive pripovjetke dio su baštine Općine Ravno. Ovo područje je također bogato raznim zanimljivostima i zanimljivim događajima koji su se dogodili kroz povijest ove Općine.

Ovdje su navedene one za koje smatramo da ćete pronaći zanimljivim.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Ravno spada među prvim mjestom koje je pokušalo pružiti otpor Osmanlijama, gdje su se 1604. sastali predstavnici sve tri vjeroispovjesti i dali svoje potpise, koje je diplomat fra Dominik Andrijašević odnio u Beč Austrijskom caru Rudolfu, tražeći njegovu pomoć u borbi protiv Osmanlija.

Trebimlja je selo bogato starim rimskim ostacima, pošto se nalazi na samim temeljima rimskog naselja, koje je bilo izgrađeno zbog iznimno pogodnog položaja i blizine izvora vode.

Kuće u Ravnom su gradile obitelji koje su stanovale, a svaka je obitelj imala svoga majstora koji je znao služiti se alatom, po čemu je selo Ravno bilo ranije poznato kao “Čekićevo Selo”, tada je često selom odjekivao zvuk čekića.

Jedna se od žena koje su prale rublje na lokvi u Trebimlji poskliznula i upala u nju. Vrisak žena je čuo jedan starac i potrčao prema lokvi. Pod prisegom crkvenim vlastiva žena je svjedočila kako je u dubini na nju nasrnuo crni ovan.

U jednom se trenutku između nje i ovna ispriječio lik don Raguža te ju spasio. Za njom je u međuvremenu uskočio starac da ju spasi i vidjevši taj prizor izjavio da nikada više ne bi skočio u nju.

Đure Kriste Pećko, rodom s Trebinje, kao vođa je hrvatskoga izaslanstva iz jugoistočne Hercegovine u proljeće 1875. pozdravio na Rudinama cara Franju Josipa. Bio je to vrlo emotivan govor zbog kojeg je car zaplakao.

Ravanjske su ulice, skalini, toliko uske da je to predstavljalo problem prolaska natovarenim konjima. Nikola Bukvić (Malkanov) je prvi primjenio Argentinski graditeljski novitet odsjecanja kutova na kućama (strišanje). Ta je južnoamerička tehnika pijancima sačuvala glave od razbijanja.

U Popovu još i danas postoje vjerovanja u vile i stuhe. Po pučkome vjerovanju je između Žabe i Veleža postojalo uže pričvršćeno čeličnim alatkama, preko kojega su vile prelazile sa Žabe na Velež i natrag.

Iako su i stuhe i vile lako zavodile mladiće, vile su predstavljale pozitivna bića za razliku od stuha, koje su bile asocirane sa kovitlacima i vremenskim neprilikama.

Slaveni, rani stanovnici Popova i okolice su štovali Peruna, slavenskog boga gromova i munje, što se ispreplitalo sa štovanjem svetoga Ilije Gromovnika. O ranom pokrštavanju svjedoči vrh Satulija (Sveti Ilija) iznad Dubljana, a Perunov se kult mogao pretočiti u štovanje svetoga Mihovila i svetoga Đurđa (Jurja).

Ostaci tih vjerovanja se mogu pronaći na groblju, koje se sve do 1990. nazivalo Na Perunu ili Na Peruni.

U Belenićima, kod crkve sv. Ilije, bujica je poplavila i otvorila grob u kojem se vidjelo mumificirano tijelo. U isto vrijeme je djevojka, Nike Zečeva (Zec) iz Majkova, bila bolesna. Sanjala je kako će ozdraviti ako uzme ruku sa tijela iz groba te je tako i učinila. Ozdravila je, a ruku je ponijela u škrinji ruha.

Nakon toga je Beleniće i Kijev Do učestalo tukla krupa, pa su mještani zatražili da se ruka vrati. Čim je vraćena ruka prestala je i krupa.

Jezik životinja (nemušti jezik) su mogle razumijeti samo rijetke osobe. Neki je popovac čuo pijevca kako je zapjevao: “Velja Sela ikad a Doljani nikad.”.

Uskoro su Uskoci poharali Doljane i nikad se više nisu naselili.

Općina Ravno