fbpx

Poznate osobe

Snaga prirode u netaknutom izdanju

RAVANJSKI VELIKANI

Iz Općine Ravno potječu brojne poznate osobe koje su svojim radom utjecale na svijet. Ovdje su navedene neke od njih.

Ruđer Bošković ili punim imenom Ruđer Josip Bošković bio je hrvatski matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof – isusovac. Nobelovac i fizičar Werner Heisenberg ga je nazvao hrvatskim Leibnizom. Njegov otac, Nikola Bošković, potječe iz Orahova Dola, gdje je živio dok se nije preselio u Dubrovnik 1688. godine, ostavivši za sobom obiteljsku kuću koja se i dan danas nalazi u Orahovu Dolu.

Stojan Vučićević, rođen u Turkovićima, 7. srpnja 1941. godine, je bio hrvatski pjesnik, putopisac, prevoditelj i novinar. Poznat je po tome što je pisao domoljubne pjesme u vrijeme komunizma, zbog čega je kao mladić završio u zatvoru pokraj Golog Otoka. Neko vrijeme je uređivao časopis Vidik i radio kao novinar za Telegram. Umro je 22. rujna 1989., a Općina Ravno mu je u čast podigla spomenik na rodnoj kući.

Don Ivan Musić bio je vođa hercegovačkog ustanka protiv Osmanlija, u to vrijeme župnik u Ravnom. Njegovim zaslugama je BiH oslobođena od Turaka i data Austro-Ugarskoj.Vođa hercegovačkog ustanka protiv Osmanlija, u to vrijeme je bio župnik u Ravnom. Njegovim zaslugama BiH je oslobođena od Turaka i data Austro-Ugarskoj.


Mihovil Vlahinić 
bio je redoviti član ANUBiH-a, a doktorirao je na području poljoprivrede i ispitivao kakvoću zemljišta u Popovu.

Henry Zucalo (Suzzallo) bio je Hrvat porijeklom s Grebaca, Općina Ravno. Postao je predsjednik Canregie Foundacije za Napredne Studente, gdje je prepoznao i obučavao Williama Boeinga, osnivača poznate američke tvrtke za proizvodnju zrakoplova, Boeing.

Anđelko Vuletić rođen je 9. lipnja 1933. na Zagorcu kraj Trebimlje, najpoznatiji je hrvatski pjesnik i književnik. Djela su mu prepuna životne filozofije i proznog izričaja, a poznatija djela i zbirke su mu Gorko sunce, Drvo s paklenih vrata, Deveto čudo s istoka i Dva hrama, dvije razvaline.

Općina Ravno