fbpx

Zavala

Snaga prirode u netaknutom izdanju

ZAVALA

Popovski Pompeji

  • Špilja Vjetrenica će vas osvježiti jedinstvenim dahom
  • Postat će te svjedokom brončanoga doba u špilji Orlovica
  • Doživite uzbudljivo putovanje Cestom cara Franje Josipa – sponom Slanoga i Zavale
  • Put soli će vas uvesti u vrijeme karavana i uspješnih trgovaca
  • Podijelite s nama uspomenu na popovske lađare uz rivu i pristanište
  • Upoznajte vrijeme zavalskih knezova i plemića, popovski grad – posjed hercega Stjepana Kosače
  • Oduševite se mnogobrojnim vrelima

Na arheološkom lokalitetu Crkvina nalaze se ostatci više sakralnih objekata.

Crkva sv. Petra u kojoj su pronađeni pluteji s motivima hrvatskoga pletera. Uz nju su i ostatci trolisnoga predromaničkog sakralnog zdanja iz IX.-X. stoljeća, jedinstvenoga u Bosni i Hercegovini i rijetkoga u Europi.

Nadaleko poznata špilja Vjetrenica nalazi se  u Zavali, što ovo naselje čini izuzetno atraktivnim turističkim središtem Općine Ravno.

U pećini Orlovica nalazi se špiljsko stanište iz brončanog doba koje pripada posuškoj kulturi. Tu je pronađen popriličan broj ostataka koji su korišteni u to vrijeme.

Zavala obiluje prirodnim izvorištima. Austro-Ugarska je 1898. uredila zavalsko izvorište Bitomišlje iz kojeg se punio zdenac na željezničkoj postaji za potrebe napajanja lokomotiva vodom.

U Zavali je 2016. otvoren prvi biospeleološki muzej u svijetu, opremljen mnogim rekvizitima i fosilima pronađenim u Vjetrenici kao i opremom koja se nekada koristila za istraživanje te fotografijama i tekstovima o povijesnim zanimljivostima Popova polja.

Na slici je prikazan manastir Vavedenja Presvete Bogorodice koji se nalazi u Zavali. U povijesnim izvorima se spominje od 1514., točnije kada je Iguman Seraplon kupio vinograd u Orahovu Dolu.

Unutrašnjost manastira je oslikao hiladarski monah Georgije Mitrofanovića, a u njemu se nalazila prepisivačka škola. Manastir je uvršten u listu nacionalnih spomenika BiH.

Općina Ravno