fbpx

Ravno

Snaga prirode u netaknutom izdanju

RAVNO

Središte Općine Ravno

 

U podnožju ostataka ilirskoga grada, Ravnome, svoj su trag ostavili i drevni Rimljani.

U gradu ljubavi, utočiste su pronašli i bog Perun i božica Mokoš, a nesvakidašnju ljubav u Ravanjskome polju doživio je i hajduk Đuro Harambaša.

Povijest crkve rođenja Blažene Djevice Marije datira od prvih pokrštenih Slavena. 1579. blagoslovio ju je biskup Bonifacije Stijepović Drakulica, za čijega je mandata kao kustosa svete zemlje, prvi put otvoren Isusov grob u Jeruzalemu. 2018. je zabilježila drugo obnavljanje.

Crkva sv. Dimitrija, prikazana na slici, nacionalni je spomenik, a sagrađena je oko 1320.

Ravno se prvi put spominje u pisanim povijesnim vrelima 1438. Zbog toga je ispunjeno bogatom povijesnom baštinom i povijesnim znamenitostima: četiri crkve, više nekropola stećaka, pješačke, biciklističke, planinarske i brdske staze, odmorišta, vidikovci te legende iz staroslavenskoga razdoblja.

Čekićevo, kako se nekada zvalo, i danas opravdava taj naziv u nesvakidašnjoj graditeljskoj baštini. Umjetnost ravanjskih zidara izražena je i na dubrovačkim zidinama.

1604. godina zabilježena je kao prvi pokušaj ustanka protiv Osmanlija u Hercegovini.

Don Ivan Musić, župnik Ravnoga, bio je vođa Hercegovačkoga ustanka (1875. – 1878.).

Prvi hrvatski integracijski pokret u Hercegovini započet je u Ravnom 1903., registracijom čitaonice.

Napadom na Ravno 1.10.1991. počeo je rat u BiH.

Ravno je nekoć bilo kulturno i obrazovno središte Općine Ravno.

Naime, u Ravnom je 1896. osnovana prva mješovita osnovna škola u Hercegovini.

Pučka čitaonica je osnovana 1892., a registrirana je 1903. Nova zgrada čitaonice je sagrađena 1925. i nazvana Dom kralja Tomislava.

Ravno je smješteno u središtu Popova polja, s četiri ulaza na trg zvani Igrište, hotelom, školom, crkvama, uređenim kamenim ulicama pa se doima kao pravi mali gradić. U neposrednoj blizini Ravnoga se nalaze i dva međunarodna granična prijelaza, što ga čini i tranzitnom lokacijom.

Ravno je administrativno središte Općine u kojemu, pored ugostiteljskih objekata, svoje usluge pružaju i javna poduzeća: Dom zdravlja, Dom za starije i nemoćne i JKP Popovo d.o.o. Ravno.

Po svojoj arhitekturi, ulicama i ulazima u središte, Ravno je najmanji grad u BiH.

Općina Ravno