fbpx

Monografija Općine Ravno

Snaga prirode u netaknutom izdanju

MONOGRAFIJA OPĆINE RAVNO

Monografija je knjiga nastala iz potrebe predstavljanja prirodnog i povijesnog bogatstva Općine Ravno. Prvotni cilj je bio izdavanje jednog prikladnog turističkog vodiča, ali kad su autori Stanislav Vukorep, dr. sc. Domagoj Vidović i Vesna Slobođan počeli sakupljati i bilježiti prikupljene podatke, pronađeno je toliko nepoznanica i zanimljivosti o Općini Ravno da je monografija postala vrlo opsežna knjiga. Kako bismo ipak približili Općinu Ravno turistima, posjetiteljima, znanstvenicima i investitorima, izdali smo ovu turističku monografiju pod nazivom Neispričana priča. U monografiji je mnoštvo fotografija i nepoznatih činjenica o povijesnom i prirodnom bogatstvu ovoga prostora, koje će zaintrigirati i impresionirati svakog čitatelja i znatiželjnika.


Knjiga koju čitatelj drži u rukama pravo je iznenađenje. Naime, riječ je o knjizi čiji sadržaj zahtijeva čitanje u jednom dahu i u čitatelju stvara želju da upozna svaki dio opisanog kraja. Tu je sabran najveći dio onoga što je obilježilo Općinu Ravno i njezine ljude od minulih vremena; brojni događaji, činjenice i podatci, povijesna zbivanja, kulturna baština, posebno do sada nepoznati materijalni spomenici iz najranijih vremena, preko srednjeg vijeka do naših dana; tradicija.

Posebnostima i ljepotama ovoga dijela Hercegovine dana je izuzetna pažnja. Svako mjesto prestavljeno je s mnoštvom detalja što zajedno daju kompletnu sliku iz koje se može vidjeti duša mjesta i nepoznati život njegovih ljudi. Vidljiv je ogroman trud autora i uspješno nastojanje da se obuhvati sve, kako bi slika bila potpunija. Stalna borba za opstanak na razmjeđu Istoka i Zapada, pod raznim osvajačima formirala je stamene i slobodoljubive ljude spremne na velike žrtve da bi opstali i ostali u svome kraju. Nije bilo lako, ali opstalo se.

Podatak da je u Ravnom početkom prošlog stoljeća izgrađena čitaonica Kralja Tomislava dom kazuje da se nije zanemarivala ni kultura. Dosta toga se događalo što je današnjem čitatelju manje poznato ili nepoznato. Narodni plesovi igrali su se na guvnima, crkvištima u Čitaonici u Ravnom, pjevale su se lirske pjesme, uz gusle epske. Autori nas sa svime time upoznaju. Saznajemo da je u Ravnom još pred kraj 19. stoljeća otvorena prva mješovita osnovna škola u Hercegovini.

Fenomeni ovoga kraja su posebna priča; špilja Vjetrenica, gomile, stećci, crkve iz predturskog doba sv. Roka na Trebinji i sv. Dimitrija u Ravnom, čudesno bogatstvo krša nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Autori nisu zaboravili opisati današnji način života u ravanjskoj općini. Još uvijek se obnavlja, ali i gradi. Stvaraju se uvjeti za dobar život njezinih stanovnika i iskazuje dobrodošlica njihovim gostima.

Ovaj kratak osvrt završit ću konstatacijom da se autori doista mogu ponositi ovom knjigom, iskrenom zahvalnošću na njihovu ogromnom uloženom trudu i pozivom dobronamjernim ljudima stihovima poznate pjesme. „Dođi da vidiš, dođi da se diviš...“
Marica Bukvić
profesorica i autorica mnogih udžbenika hrvatskoga jezika

Dijelove monografije možete vidjeti ispod:

Općina Ravno