fbpx

Špilja Vjetrenica

Snaga prirode u netaknutom izdanju

ŠPILJA VJETRENICA

Prirodno bogatstvo Općine Ravno

Vjetrenica je svjetski poznata špilja s hladnim i jakim vjetrom na ulazu, po čemu je i dobila ime. Krase je oko 7 kilometara dugi hodnici i 135 jezeraca. Pri visokim vanjskim temperaturama, prvih stotinjak metara gdje je nizak strop, osjeti se snažno strujanje zraka. Unutarnja temperatura zraka je uvijek oko 11°C. Nominirana za UNESCO-vu listu, ona predstavlja prirodu koja je netaknuta od davnih vremena, a spominje se u povijesnim izvorima već od 77. godine.

U zimskom razoblju Vjetrenica postaje jako atraktivna zbog kristalnog odsjaja špiljskih ukrasa a kaskadama se prelijeva voda. U njoj se nalazi veliko Jezero udaljeno 1250 metara od ulaza u kojem je nađen čamac izložen u biospeleološkom muzeju. Tijekom kišnog razdoblja mnoštvo je jezera, slapova i vodopada koji je krase. U jednom dijelu špilje, Donjoj Vjetrenici, stanište je velikog broja čovječjih ribica.

U špilji je 1968. pronađen kostur leoparda koji se privremeno nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. 

Sve ovo dostupno je posjetiteljima Vjetrenice tijekom cijele godine. Ukoliko odlučite posjetiti ovu špilju, upoznati ćete se s kratkom poviješću Vjetrenice, i iskusiti svu njezinu ljepotu i čari.

Općina Ravno