fbpx

Crkve u Općini Ravno

Snaga prirode u netaknutom izdanju

CRKVE U OPĆINI RAVNO

Općinu Ravno izuzetno bogatom čine razne crkve i kapelice očuvane još iz doba Osmanlija, a ovdje su navedene neke od njih.

Crkva sv. Dimitrija (nacionalni spomenik)

Crkva sv. Dimitrija je jedna od rijetkih očuvanih crkava iz predturskog razdoblja. Izgrađena je oko 1320. U povijesnim se izvorima spominje od 1622. a sačuvana je u izvornom obliku te na njoj nisu rađeni gotovo nikakvi popravci.

Uz crkvu je obnovljen zavijetni križ 2004. godine i postavljen Križni put.

Crkva sv. Dmitra

Crkva sv. Roka (nacionalni spomenik)

Po predaji ju je gradila napuljska kraljica Jelena Anžujska u 13. stoljeću, kao i crkvu sv. Nikole u Rupnom Dolu, da bi bila preimenovana u crkvu sv. Roka 1825. te postala zavijetnom crkvom. Oštećena je u potresu 1996., da bi bila obnovljena sredstvima UNESCO-a.

Uz crkvu se nalazi obiteljska grobnica kapetana Đure Kriste Pećka i spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Crkva sv. Roka

Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije

Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije je izgrađena na temeljima starije srednjovjekovne crkve 1579. Ova je crkva kao građevina najstarija župna crkva u Hercegovini. U unutrašnjosti crkve nalazi se spomen-ploča na hrvatskoj ćirilici na kojoj su zapisani njeni graditelji, Andrijaševići. Pisac ploče je Ravnjanin fra Bazilije. Blagoslovio ju je stonski biskup Bonafacije Drakulica Stjepović, koji je bio kustos svete zemlje za čije je službe 1555. obnovljen sveti grob.

Župna crkva Rođenja BDM

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Jedna od novijih crkvi Općine Ravno, izgrađena je 1938. na Trebinji u neoromaničkome stilu. Gradili su je domaći majstori, da bi bila izuzetno oštećena 1991. od strane JNA i Teritorijalne obrane Crne Gore, a nakon rata su je obnovili i ukrasili domaći zidari, klesari, slikari i kipari.

Župna crkva Uznesenja BDM

Crkva sv. Nikole

Srednjovjekovna crkva koja se spominje u povijesnim izvorima od 1622, a zanimljivo je što je bila nekadašnja župna crkva te jedina neoštećena crkva tijekom velikog potresa 1667. Obnovljena je 2017.

Hram Svete Trojice

Izgrađen 1897. u pravoslavnom groblju, i obnovljen 2004. Hram Svete Trojice je podignut na mjestu crkve sv. Ivana Krstitelja, u narodu poznat kao Ivanja crkva, a koja se spominje 1664. U Domovinskom ratu je ostala neoštećena.

Hram Svete Trojice

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice

Pravoslavni manastir izgrađen u Zavali na brdu Ostrog, spominje se već od 1514. u povijesnim izvorima, kada je Iguman Seraplon kupio vinograd u Orahovu Dolu. U njemu se nalazila prepisivačka škola, a unutrašnjost joj je oslikao hilandarski monah Georgije Mitrofanović.

U manastir je 1621. primljen veliki Vasilije Ostroški, tada poznat kao Stojan Jovanović, koji je pisao papama Aleksandru VII. i Klemenu X. o velikim teškoćama života kršćana pod osmanlijskog okupacijom.

Monastery of Ascension of the Holy Virgin Mary
Općina Ravno